• Pelegrinatge. De la sèrie Territoris Interiors. Laberint.
  • Artista: Silvina Soria  
  • Instagram  Si traus una foto, t'agrairia si pots esmentar-me. A més, els teus comentaris sempre són benvinguts.

Esta obra de Land Art va ser realitzada en el marc d'una Residència per a artistes organitzada per Enclave Land Art, el juny de 2018. A partir d'una convocatòria oberta, vaig ser seleccionada amb la meua proposta de laberint. La residència va consistir en dos setmanes vivint en l'alberg de Sant Joan i treballant tots els dies en la creació de la meua obra.

Abans de començar el recorregut!

Cerca alguna pedra xicoteta als voltants, no més gran que 5 *cm (originalment, la idea era escriure un desig pedra contra pedra). En una de les meues visites al laberint, em vaig creuar amb unes xiquetes que també estaven de passeig per ací, i se'ls va ocórrer la idea que en lloc d'escriure el desig, li ho diguérem en secret. Em va agradar!

Ara sí! A buscar una pedreta, explica-li el teu desig en secret i en arribar al centre del laberint, pots depositar-la dins de l'altar al sol. I que es complisquen tots els teus desitjos!

Laberint de 15 metres de diàmetre amb el seu xicotet altar en el centre. Segons em van dir els locals, vaig utilitzar entre 5 i 6 tones de pedres

Pelegrinatge. De la sèrie Territoris Interiors

La possibilitat de treballar al Parc Natural de Penyagolosa em va inspirar per a connectar-me amb la naturalesa d'un mode cerimonial i, al mateix temps, obrir un diàleg amb el pagà, el religiós i el públic en general.

'Peregrinació' De la sèrie Territoris Interiors, consisteix en un laberint de pedra, transitable, que s'estén al voltant d'una estructura central -un altar al sol on es col·loquen desitjos escrits en pedra-. La idea és crear una experiència tant estètica com lúdica que ens brinde l'oportunitat de pensar en els nostres recorreguts personals, com un símbol de la vida mateixa i els seus obstacles, de quant podem decidir del nostre propi camí, i quan se'ns imposa des de fora.

Partint de 'Els camins de *Penyagolosa', que permet als pelegrins arribar a un lloc de culte i cerimònia, este laberint fa al·lusió a la història que caracteritza a *Penyagolosa i al Santuari de Sant Joan des de l'aspecte religiós així com també a la cerca i la força interior que ens mou a tots els éssers humans.

Un laberint és un símbol universal i espiritual que representa el camí de la purificació en la cerca del centre d'un mateix i el meu laberint, com a intervenció eclèctica i participativa, deixa obert el camí perquè cadascun puga atorgar el seu propi valor emocional.

Què és el Land Art?

Una obra de Land Art, és una forma d'art que es caracteritza per utilitzar el paisatge i els materials naturals com a mitjans d'expressió. Este moviment va sorgir entre la dècada de 1960 i 1970, explorant la relació de l'ésser humà amb la naturalesa i qüestionant la permanència de l'art. En lloc de crear obres d'art convencionals en estudis o galeries, els artistes de Land Art treballem amb l'entorn natural, utilitzant elements com a pedres, terra, aigua, fusta, canyes i altres materials trobats en la naturalesa per a crear instal·lacions o escultures.

Estes obres tendeixen a ser efímeres perquè estan subjectes als elements naturals i el pas el temps. Així i tot, comptem amb vostés perquè ens ajuden a preservar-la.

Moltes gràcies i espere que gaudisquen el recorregut.

Silvina


Sabies que...?

La Pedra en Seco, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, és una tècnica de construcció que consistix a apilar pedres sense material d'unió. Els murs de pedra seca s'utilitzen per a construir cases, per a delimitar terrenys, protegir cultius del vent, controlar l'erosió del sòl i crear terrasses agrícoles en terrenys inclinats.

A la Comunitat Valenciana tenen un valor cultural i paisatgístic significatiu, contribuint a la identitat de la regió.

Sobre mi.

(De l'Argentina, vivint a València)

Soc escultora i este lloc i este laberint signifiquen molt per a mi. Quan vaig ser seleccionada a participar d'esta residència, estava vivint a Londres des de feia 10 anys i ja fantasiava amb la idea de buscar un altre lloc on viure. En eixos dies de creació que vaig passar ací, en les meues caminades del matí, entre els arbres i el cant dels ocells començant el dia, vaig prendre la decisió de mudar-me a València.

La meua formació artística a l'Argentina es basa en una tradició sòlida amb un enfocament en habilitats tècniques on els mètodes de construcció i els materials es valoren igualment que l'exploració conceptual. La cerca per representar la lleugeresa i la subtilesa en l'escultura, m'ha portat a treballar amb diferents materials per a reinterpretar el volum, l'espai i el tèxtil, infonent l'entorn amb intricats patrons espacials. Estos patrons no sols són visuals, sinó que també interactuen amb l'espai físic, creant una experiència tridimensional per a l'espectador. Inspirant-me en sistemes naturals com a rizomes, arrels i mapes, observacions de la vida urbana, estructures industrials i subterrànies, construïsc estructures que evoquen una matriu reixada oculta que unix el nostre espai. El meu interés en els laberints, sorgit en els meus anys a Londres, reflectix la paradoxa de sentir-se aparentment atrapat en una passarel·la i amb condicionaments socials i culturals, i ens qüestiona sobre la nostra llibertat de moviment. Els temes de mapatge, arrelament i connexions són recurrents en la meua obra, influenciats per la meua condició d'estrangera a la meua ciutat actual i, a través del meu art, explore les complexitats de l'existència humana i la relació entre l'ésser humà i la naturalesa,

Esta obra de Land Art, un laberint, representa la meua exploració contínua de l'escultura, l'espai i el volum, fusionant la naturalesa i la creativitat en un entorn únic i envolupant.

Si vols conéixer més de la meua obra, et convide que visites la meua pàgina web https://www.silvinasoriadesign.com/es/

I si vols contactar-te amb mi perquè treballem junts en el teu propi paisatge, pots escriure'm a artsoriasilvina@gmail.com